A-sosNews

Κοινωνία"

Θαυματουργή θρακιώτικη κρεατόσουπα για το κρύο!

 



Στα μέσα της δεκαετίας του '80 παρουσιάστηκα στρατιώτης στον Εβρο. Από τις πολλές εμπειρίες που απόκτησα στους 20 μήνες που παρέμεινα πάνω στα σύνορα θα μιλήσουμε αρκετές φορές το επόμενο διάστημα. 

Ομως αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι η κρεατόσουπα που μου έμαθαν οι ντόπιοι να φτιάχνω και την οποία θυμάμαι μέχρι σήμερα και την μεταφέρω σε όποιον ενδιαφέρεται!

Είναι ένα μοναδικό πιάτο όπου τις κρύες μέρες του χειμώνα σε κρατάει ζεστό και γεμάτο ενέργεια, σε σημείο που εμείς τότε βγαίναμε με τα φανελάκια στο στρατόπεδο κι ενώ η θερμοκρασία ήταν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν!

Μάλιστα την συγκεκριμένη κρεατόσουπα την θεωρούσαμε "θαυματουργή" καθώς όποιος την έτρωγε στην περίπτωση που ήταν λίγο κρυωμένος, με βηχάκια κλπ. γινόταν περδίκι σχεδόν αμέσως!

Είπαμε πολλά, πάμε να δούμε πως γίνεται αυτή η υπέροχη σούπα!



Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε:

Δύο μεγαλούτσικα κρεμμύδια

Ενα μεγάλο μάτσο σέλινο με καλή χοντρή ρίζα

Τρεις μεγαλούτσικες πατάτες

Τρεις ώριμες ντοματούλες

Τρία μεγαλούτσικα καρότα

Ενα φλυτζάνι του τσαγιού ρυζάκι

Μία πιπεριά κέρατο

Λίγο άνηθο

Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο φυτίνη

Ενα φλυτζάνι του καφέ λαδάκι

Κόκκινο πιπέρι

Μπούκοβο

Μαύρο πιπέρι

Μπαχάρι

Μια καυτερή πιπεριά

Αλάτι

ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί

Δυο κιλά χοιρινό ή μοσχαράκι (χωρίς κόκκαλο)

Και τέλος:

Ενα μεγάλο λεμόνι και δύο αυγουλάκια (αν θέλουμε να κάνουμε την σούπα με αυγολέμονο. Σε διαφορετική περίπτωση χρησιμοποιούμε μόνο το λεμονάκι)

Τα υλικά όπως βλέπετε είναι μπόλικα και για να καταλάβετε πότε μπαίνουμε στην τελική ευθεία του φαγητού μας πρέπει πρώτα από όλα να βάλουμε το κρέας να πάρει μια καλή βράση, να το βγάλουμε από την φωτιά, να το ξεπλύνουμε κάτω από το νερό, να πλύνουμε την κατσαρόλα και αφού την γεμίσουμε στα τρία τέταρτα νερό να την ξαναβάλουμε στο μάτι της κουζίνας στο δυνατό!

Παίρνουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Παραλαμβάνουμε το κρέας και το κόβουμε επίσης σε μικρά κομματάκια. Οσο πιο μικρά τόσο πιο καλά! Μακάρι να τα κάνετε όσο ένα... κουτάκι σπίρτα!

Οταν τελειώσουμε το κόψιμο τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να βράσουν μαζί με τα κρεμμύδια.

Οταν πάρουν βράση, προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά, το πιπέρι, το αλάτι και το μπαχάρι!

Μικρά παιδιά

Θυμάμαι, πως όταν ήμουν σε ηλικία δημοτικού, η μανούλα μου, μου έβγαζε σε ένα βαθύ πιατάκι λίγο κρεατάκι και ζουμάκι από το φαγητό που έβραζε με τα προαναφερόμενα υλικά... Ηταν απίστευτη η χαρά μου και ακόμα πιο απίστευτη η γεύση! Εριχνα φρέσκο ψωμάκι μέσα και αρχίζανε οι... βούτες! Δοκιμάστε το και σεις τώρα που είστε μεγάλα παιδιά. Εγώ το συνεχίζω και τώρα! Μάλιστα η μεγάλη χαρά μου είναι πως αρέσει και στα δίδυμα παιδιά μου που περιμένουν την σούπα γιαυτό το πιάτο!



Πάμε παρακάτω

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί και μέχρι να εξατμιστεί από τον βρασμό, κόβουμε (πάντα) σε μικρά κομμάτια όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το σέλινο, τον άνηθο, τα καρότα και την πιπεριά κέρατο. Οσο πιο μικρά μπορείτε!

Παιρνούμε τις ντοματούλες από τον τρίφτη και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα και άν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο τοματοπολτό (κύκνος βάζω εγώ). Μετά από πέντε λεπτά προσθέτουμε τα σέλινα, τα καρότα, τον άνηθο και την πιπεριά κέρατο.

Το φαγητό έχει αρχίσει να απογειώνεται! Οι μυρωδιές είναι εξαιρετικές και όλοι αρχίζουν να ρωτούν πότε θα φάνε!

Τότε προσθέτουμε τα καυτερά, κόκκινο πιπέρι και μπούκοβο!

Μετά από πέντε λεπτά, έρχεται η σειρά για τις πατατούλες, τις οποίες κόβουμε σε κυβάκια, μικρά πάντα και προσθέτουμε το λαδάκι.

Οταν δούμε τις πατάτες να τσιμπιούνται με το πηρούνι ρίχνουμε μέσα το ρυζάκι. 

Ανακατεύουμε απαλά για να μη μας κολλήσει στον πάτο και προσέχουμε να μη διαλύσουμε τα υλικά που ήδη έχουν μαλακώσει αρκετά!

Πέντε λεπτά πριν κλείσουμε το φαγητό, βάζουμε απλά στην κατσαρόλα την καυτερή πιπεριά. Προσέχουμε να μην την τρυπήσουμε γιατί τότε το φαγητό θα γίνει τούρμπο στο κάψιμο!

Αυγολέμονο

Στην περίπτωση που θέλουμε το φαγητό με αυγολέμονο, χτυπάμε ξεχωριστά το ασπράδι, προσθέτουμε τους κρόκους και στη συνέχεια το ζουμάκι από το λεμόνι. Η γιαγιά μου αλλά και η μάνα μου χτυπούσαν για 200 φορές το ασπράδι, εκατό τους κρόκους και άλλες πενήντα όταν ρίχναμε το λεμόνι. Το έκαναν έτσι για να γίνουν αφράτα στο πιάτο όπως έλεγαν και για να αποφύγουμε να βράσει το ασπράδι στην καυτή σούπα και να βγάλει ασπράδια στο ζουμί! Μετά αφού έχουμε κατεβάσει την σούπα από την φωτιά προσθέτουμε λίγο από το ζουμί στο αυγολέμονο και ανακατέβουμε κυκλικά για να "ψηθεί" και να φτάσει σχεδόν στο ύψος του πιάτου! Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε προσεκτικά να πάει σε όλο το φαγητό.

Στην περίπτωση που δεν θέλουμε αυγολέμονο, κατά την διάρκεια που βράζει το φαγητό απλά ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού στην κατσαρόλα και κάνουμε κόκκινη την σούπα!

Πάρτε ζεστό ψωμάκι, βάλτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και φάτε αυτή την απίστευτη σούπα. Προσοχή, μη φάτε και την κατσαρόλα! Δεν σας κάνω πλάκα, δοκιμάστε τη, τις κρύες μέρες του χειμώνα και πιείτε ένα ποτηράκι στην υγειά μου!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...